Halaman

Ahad, 8 Disember 2013

GULAI RIYAS PISANG


                                                
                                                        Gulai yang siap untuk dimakan

 Assalamualaikum.......Hari ni makan kenduri gulai batang pisang(umbut pisang,riyas pisang),kalau di daerah Baling Kedah inilah menu utama kalau kenduri kahwin,dsamping menu2 lain antaranya ialah acar limau,kerabu pucuk paku dan lain2.Jika dok di luar kedah mungkin belum biasa merasainya,macam juga saya,sejak beberapa tahun ni je baru merasainya.la ni kalau ada kenduri sekitar sini gulai ini lah yang saya cari dulu.    
                                             
     


Riyas pisang yang telah dibuang kulitnya,antara jenis pokok pisang yang selalu digunakan adalah,pisang kebatu,pisang hutan,mungkin ada jenis yang lain tapi tak pasti jenisnya.                                       


  








   Riyas pisang yang telah dipotong halus dan siap untuk dimasak  gulai.                             








 
                                                                            Acar Limau

                                                         

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...